Ali živali sanjajo

Ali živali sanjajo

Zanimalo nas je ali živali sanjajo?

Ljudje radi spimo in, ko smo v svojih udobnih posteljah tudi pogosto sanjamo. Včasih celo tako resnično, da kasneje, ko se prebudimo nekaj časa ne ločimo sanj od resničnosti. Zagotovo ste se ob pogledu na svojega domačega ljubljenčka kdaj vprašali ali živali sanjajo. Tudi mi smo se in s tem namenom malce pobrskali za odgovori.

Znanstveniki, ki se ukvarjajo s tem področjem in raziskujejo ali živali sanjajo, pravijo, da je precej verjetno, da to drži. Z različnimi poizkusi so prišli do rezultatov, ki napeljujejo na to, da živalski možgani med spanjem tvorijo zgodbe podobne našim, le da sodijo v njihov svet.

Precej so si pomagali s podganami za katere je znano, da so zelo prebrisane. Če vas zanima kako so ugotavljali ali imajo živali ponoči svoje sanje, potem povejmo, da na različne načine. Opazovali so njihove spalne navade, faze spanja in seveda reakcije med spanjem, ter spremembe v možganih. Vse skupaj se je odvijalo dokaj podobno kot pri ljudeh.

Odgovor na vprašanje ali živali sanjajo

Če ste se spraševali ali živali sanjajo in imate doma kužka ali mucka, ste zagotovo že kdaj opazili njegove reakcije med spanjem. Trzanje, nenadno dvigovanje glave, ali pa kakšen nenavaden zvok. Vse to je odgovor na to ali živali sanjajo in je videti precej prikupno in podobno kot pri ljudeh.

Zanimivo, da znanstveniki niso le prepričani o tem, da živali lahko sanjajo, pač pa trdijo, da imajo tudi zelo dobro razvito domišljijo. Tako je danes že jasno, da si denimo podgane v mislih zarišejo pot skozi labirint do hrane in si pot ter ovire ali pasti tudi zapomnijo.

Ste že slišali kdaj, da podgane žrtvujejo prvo v koloni? To se dejansko dogaja, ko gredo skozi kakšno cev ali klet in naletijo na hrano. Ne boste jih videli, da bi se vanjo zapodile kot golobi pač pa vedno poizkusi samo ena. Če hrana ni zastrupljena, jo bodo jedle tudi preostale. Živalski svet je poln presenečenj.

Zdaj vemo ali živali sanjajo ali ne

Morda s temi podatki poznamo odgovor na vprašanje ali živali sanjajo, ne vemo pa kako zelo so njihove sanje globoke oziroma razvite. Ali vidijo svet na način kot ga v sanjah vidimo mi, ali pa dejansko pregledujejo zgolj tisto kar se jim je pred spanjem vtisnilo v spomin.

Zanimivo, da znanost do sedaj še ni uspela zadovoljivo razložiti zakaj živa bitja sploh spijo. Zakaj ni dovolj leči v posteljo in počivati. Kronična nespečnost vodi v hude težave, celo smrt. Torej, ali živali sanjajo in kaj, zakaj ljudje ne moremo preživeti brez spanca in kaj se takrat dogaja z nami, ostaja nekako v meglici.

Menimo, da odgovore poznamo, v resnici pa nikoli nismo povsem prepričani. Prav zato je še toliko bolj zanimivo spremljati nove ugotovitve in brati ali gledati oddaje na to temo. Verjamemo, da bomo v bližnji prihodnosti vendarle prejeli odgovore na ta zanimiva vprašanja. Dotlej pa vam lahko vsem skupaj zaželimo le lepe sanje.

Tagovi: