Kaj je pranje denarja

Kaj je pranje denarja

Ste že slišali pa ne veste kaj je pranje denarja?

Če ste v kakšnem mafijskem filmu naleteli na ta izraz pa vam ni bilo jasno kaj pomeni, vam bomo razložili danes. In ne le v filmih, o tem kaj je pranje denarja lahko slišite tudi v dnevnih pogovorih za šankom, na socialnih omrežjih, skratka kjerkoli. Ampak kaj je pranje denarja in kako deluje?

Seveda je potrebno takoj na začetku povedati da nikakor ne gre za fizično pranje umazanega denarja v pralnem stroju ali vedru vode. Na nek način pa vendarle gre vleči vzporednice s takšnim pranjem. Gre namreč za dejstvo da se “umazan” denar opere in na koncu v roke dobimo čistega.

Pa za začetek povejmo kaj sploh je umazan denar. Gre namreč za denar, ki je bil pridobljen po nezakonitih poteh na primer od prodaje drog ali ukradenih in preprodanih predmetov. Takšnega denarja ne moremo kar tako položiti na račun ali opravljati velikih nakupov z njim saj se bo kmalu oglasila davčna uprava ali pa kar policija.

Kaj je pranje denarja in kako poteka?

Nikakor vas v tem članku nimamo namena učiti o tem kaj je pranje denarja in kako ga oprati, pač pa želimo le razložiti dejstva in vam osvetliti celoten potek, da ne bi morda kdaj povsem nevede zašli na to pot. Ali pa, da boste v kakšnem pogovoru med prijatelji razumeli za kaj točno gre.

Torej, omenili smo umazan denar. Pa vzemimo za primer, da nek nepridiprav pride do večje količine denarja na nelegalen način. Ker nikjer ne dela, nima stalnih prihodkov, bi bilo nadvse sumljivo, če bi z gotovino opravil kakšen večji nakup. Denimo kupil prestižen avtomobil. Zato ga seveda zanima kaj je pranje denarja in kako priti do čistega.

V tem primeru nekomu plača provizijo za to, da izjavi, da je denar prišel z njegove strani kot darilo, ali pa nadomestilo za kakšne stroške. A to je le eden izmed načinov kako oprati denar. Precej večje vsote se “perejo” tudi drugače.

Kaj je pranje denarja med podjetji?

Najbolj znano pranje denarja poteka med podjetji in sicer na način, da prikažejo neobstoječe stroške, ter na ta način izplačajo manj davka na dobiček državi. Če vas zanima kaj je pranje denarja v podjetju, potem morate vedeti tudi, da za takšna dejanja obstajajo tudi zelo visoke kazne.

V večjih primerih tudi zaporne. Da bi osvetlili kaj je pranje denarja v podjetju, navedimo en konkreten primer. Podjetje je ustvarilo precej več prometa kot ima stroškov, kar pomeni, da bo moralo v naslednjem letu plačati precej davka na dobiček. Tega si seveda nihče ne želi zato se na vse kriplje trudijo najti stroške.

Ker teh ne gre kar tako dobiti pa se zatečejo k manj zakonitim prijemom. Eden teh je seveda, da jim neko drugo podjetje izstavi račun za opravljene storitve, ki pa nikoli niso bile opravljene. Takšnim računom rečemo fiktivni. V tem primeru seveda prvo podjetje drugemu plača nek odstotek za “usluge”. Tako, zdaj verjetno malce bolje razumete izraz “pranje denarja”.

Tagovi: