Kaj so obresti

Kaj so obresti

Vsi smo slišali zanje ampak kaj so obresti?

Ko se vprašamo kaj so obresti najprej pomislimo na svoj žep in denarnico, ki bo zaradi njih tanjša. To so nas naučili že precej zgodaj, ne pa tudi kaj obresti dejansko so in kdo jih določa. Nanje naletimo v banki, ko gremo po kredit, pa na prodajnih mestih kjer nakupujemo na obroke, obresti nam zarunajo tudi v posojilnicah.

A obresti niso zgolj negativne za nas. Obstajajo tudi tiste, ki nam na obraz narišejo nasmeh. Seveda gre za obresti, ki povečujejo naš kupček denarja. Denimo v kakšnih skladih, pri varčevanju, ali pa, če komu z obrestmi posodimo denar. A o tem kaj so obresti imamo še nekaj informacij.

Ne gre zgolj za to, da nekdo zasluži in nekdo plača, pač pa je potrebno poznati tudi zakonska določila glede dovoljenih maksimalnih obresti. Obresti namreč ne smejo presegati zakonsko določene meje, saj gre v tem primeru za nezakonite obresti oziroma po domače povedano, za oderuške obresti.

Kaj so obresti na banki?

Poglejmo en praktičen primer tega kaj so obresti na banki. Ko želimo opraviti večji nakup, denimo hiše ali avtomobila, na računu pa nimamo dovolj denarja, se po navadi zatečemo po kredit. Pa recimo, da ga glede na naše prihodke banka odobri. S tem se zgodba še ne zaključi, saj moramo biti pozorni na obresti.

Zakaj je tako pomembno vedeti kaj so obresti? Zato, ker gre za del denarja, ki ga bomo ob vračilu kredita preplačali. Stroški kredita so eno, a obresti kredita nekaj povsem drugega. Pred najemom kredita je zato potrebno preveriti ponudbe različnih bank in se odločiti za najboljšo.

Hitro boste opazili, da se ponudbe navadno precej razlikujejo zato sploh ni najpametneje kredita najeti na svoji banki le zato, ker se vam zdi najbližje ali najbolj enostavno. Pri večjih vsotah so lahko razlike v končnem izplačilu kredita precejšnje. Prav tako pa se obresti odštejejo v primeru, da se kredit poplača predčasno.

Kaj so obresti na pozitivno stanje?

Niso pa vse obresti slabe, zato bomo nekaj napisali tudi na temo kaj so obresti nam v prid. Če imamo večjo količino denarja, ki leži na našem bančnem računu, se lahko zgodi, da bomo za to morali plačati celo stroške. Povsem drugače pa je, če denar vežemo na kakšne sklade, ali ga vložimo kam drugam.

V tem primeru se je potrebno prej pozanimati o vseh pogojih, a navadno bomo v doglednem času zaslužili kar nekaj obresti. Se sprašujete kaj so obresti v tem primeru in kaj ima kdo od našega denarja? S tem ko denar položimo na nek varčevalni račun ali vložimo v sklad, nekomu omogočimo poslovanje z njim. Pod določenimi pogoji seveda.

Zavežemo se, da tega denarja ne bomo zahtevali pred določenim datumom, kar pomeni, da je naš denar v tem času na razpolago za različne posle. Na ta račun bo nek sklad s premišljenim ravnanjem zaslužil še precej več. Seveda pa nam garantira, da bomo svoj denar v določenem času dobili nazaj. Z obrestmi seveda.

Tagovi:

Razlike med posojili

Razlike med posojili

V trenutkih, ko je potrebno ukrepati in pridobiti nekaj denarja, je najbolje zaviti v banko in najeti kredit. Da ta ne bi bil predrag pa morate poskrbeti sami. V prvi vrsti preverite vse pogoje, ki ji