Koliko alkohola prenese človek

Koliko alkohola prenese človek

Koliko alkohola prenese človek?

Tokrat se bomo posvetili sila pomembni temi in sicer uživanju alkohola. Gre za zelo nezdravo razvado, ki vodi v različne bolezni in tudi družbene težave. Alkohol je velikokrat neposreden krivec za spore in nasilje. Pa vemo koliko alkohola prenese človek? v resnici bi bilo najbolje, če ga sploh ne bi uživali, a kljub temu, je lahko to do neke mere sprejemljivo.

Ko se vprašamo koliko alkohola prenese človek, povejmo, da odvisno od precej faktorjev. Spol, teža, sposobnost presnove alkohola in drugo. Seveda pa je v prvi vrsti treba vedeti s kakšno pijačo alkohol uživamo. V pol litra piva tako največkrat pristane okrog 5 promilov alkohola. Torej veliko tekočine in malo manj alkohola.

Povsem drugače je pri žganih pijačah, kjer že v manjših količinah zaužijemo veliko alkohola. Ko smo omenili pivo, pa dajmo še priljubljen radler v katerem se nahaja polovica tistega alkohola, ki ga zasledimo v običajnem svetlem pivu. Seveda v prav tako pol litra pijače.

Koliko alkohola prenese človek za v avto?

Vprašanje koliko alkohola prenese človek nikoli ne smemo povezovati z vožnjo avtomobila. Za volan sodi le popolnoma trezen voznik, pa čeprav mu zakon omogoča nekaj zaužitega alkohola med vožnjo. Dejstvo je, da različni ljudje različno prenašajo vpliv alkohola kar pa je lahko na cesti smrtno nevarno.

Najpogosteje se z vsakim novim kozarčkom počutimo bolj pogumne in sposobne, vožnja pa se nam zdi mala malica. A pozor! Refleksi so dokazano mnogo slabši kar pa je lahko hitro razlog za kakšno nezgodo. Torej, koliko alkohola prenese človek, da še lahko sede za volan? Najraje nič, a po naših zakonih nekje do dveh meric piva.

Opozarjamo pa vas, da je od tega koliko lahko spijete, da ste še znotraj dovoljenega, močno odvisno od tega kako vaše telo, oziroma jetra, presnavljajo alkohol. Nekako velja, da odrasla oseba eno popito pivo predela v roku ene ure. Nikakor pa ne gre teh podatkov zlorabljati saj se lahko hitro primeri kaj slabega.

Pa vseeno koliko alkohola prenese človek?

Ker se tokrat sprašujemo koliko alkohola prenese človek, povejmo kakšne so smernice NIJZ, ki je pri nas nacionalni inštitut za javno zdravje. Mladoletniki ne smejo uživati alkohola! In kot pravijo na NIJZ, odrasli lahko brez škode za zdravje uživajo manjše količine alkohola, še vedno pa je najbolje, če tega ne počno.

Za boljše razumevanje glede tega koliko alkohola je v posamezni alkoholni pijači, navajamo podatke NIJZ. 10 gramov alkohola se tako nahaja denimo v enem decilitru vina. Enaka količina alkohola tudi v 2, 5 decilitra piva, ali v 0, 3 decilitra žgane pijače. To so nekako osnovni podatki, da znamo izračunati koliko alkohola prenese človek.

Odrasel moški tako naj ne bi zaužil več kot 2 decilitra vina ali pol litra piva na dan, na teden pa ne več kot 7 steklenic piva. Prav tako je priporočljivo en dan preživeti popolnoma brez alkohola. Za ženske pa velja da naj na dan ne bi zaužile več kot 1 deciliter vina ali pol steklenice piva.

Tagovi: