Najbolj strupene kače

Najbolj strupene kače

Kje živijo najbolj strupene kače?

Ni veliko ljudi na tem svetu, ki bi se pohvalili, da imajo radi kače ali pajke. Tokrat se bomo razpisali o kačah in sicer bomo raziskali katere so najbolj strupene kače in kje jih najdemo. Slednje zgolj zaradi tega, da se tja ne bi odpravili seveda. Pa poglejmo malce naokrog po svetu.

Najprej povejmo, da boste podatek za najbolj strupene kače morda v različnih medijih zasledili nekoliko drugačen, saj je njihova strupenost oziroma smrtonosnost različno interpretirana. Nekateri tu ocenjujejo zgolj kako močan je njihov strup, spet drugi pa koliko ga lahko proizvede in podobno. A naši podatki bodo vsekakor precej natančni.

Ena najbolj strupenih kač na svetu je tako Tajpan. Živi v Avstraliji in na Papui Novi Gvineji, spada pa v družino strupenih gožev. Gre za precej velike kače, ki lahko zrastejo tudi preko dveh metrov. Gre za kačo, ki je rjave do bakrene barve, njena glava pa je navadno svetlejša od trupa.

Tajpan in druge najbolj strupene kače

Ko govorimo o Tajpanu kot vrsti, ki spada med najbolj strupene kače, povejmo še nekaj malega o njegovem napadalnem vedenju in strupu. Hrani se sicer z manjšimi glodalci in ptiči, a je izjemno nevaren tudi za človeka kadar se znajdeta iz oči v oči. Tajpanovo klasično vedenje pri napadu zajema izjemno hiter ugriz.

Nato se žival umakne, počaka, da struip opravi svoje delo, nakar se vrne k plenu in se ga loti. K sreči ne beležijo veliko srečanj človeka s to nevarno kačo, na voljo pa je tudi efektiven protistrup, ki pa mora biti precej blizu pri roki, če se nezgoda vendarle pripeti. V divjini torej nikakor ne želite srečati najbolj strupene kače, saj bi to načeloma pomenilo tragičen konec.

Če pride do ugriza, so simptomi; bruhanje in paraliza mišic, kar pa na koncu pomeni tudi prenehanje dihanja in posledično zadušitev. Pa pustimo Tajpana v Avstraliji in poglejmo še k nekaterim drugim izjemno strupenim kačam.

Najbolj strupene kače v Evropi

Nasplošno med najbolj strupene kače na svetu sodijo kobre, jamičarke in denimo koralnice. A naslednjega podatka vsekakor ne boste veseli. Ko smo se odločili raziskati katere so najbolj strupene kače v Evropi, smo naleteli na podatek, ki je nekoliko zmrazil tudi nas v uredništvu. Zakaj? Ker se ta kača nahaja kar v našem sosedstvu.

Gre za Modrasa, ki so ga že večkrat opazili v hrvaški Istri. Gre za kačo in družine Gadov in najraje prebiva na sončnih in kamnitih lokacijiah, kakršnih je v Istri zagotovo veliko. Modrasa sicer najdemo tudi v Sloveniji, a vendarle ne tako strupenega kot je prej omenjeni.

Pa poglejmo še malce v naše kraje in preverimo koliko vrst kač lahko srečate v našem naravnem okolju. Morda tega niste vedeli, a pri nas poznamo kar enajst vrst kač, med katerimi pa so k sreči zgolj tri strupene. Strupeno kačo boste prepoznali po razgibanem vzorcu, izjemno ozki zenici in kratkem repu. Dvomimo pa, da si boste želeli ogledovati njeno zenico.

Tagovi: