Najhitreje s kolesom

Najhitreje s kolesom

Koliko je najhitreje s kolesom?

Tokrat se bomo malce poglobili v številke, ki so povezane s kolesom, zelo priljubljenim prevoznim sredsvom širših množic. Pa poglejmo kdo se je doslej peljal najhitreje s kolesom. Iz leta 2017 zasledimo novico, da sta se najhitreje s kolesom peljala dva oblikovalca Cameron Robertson in Tod Reichert.

Kako jima je to uspelo? Oblikovala sta prav poseben kalup okoli kolesa, ki je kar najbolje kljuboval zračnemu uporu in se pognala po ravni cesti. Si upate ugibati kako hitro sta ga pognala? Reci in piši, kar 139, 45 km/h! Tako je, hitrost primerljiva vozilu na avtocesti, ki je celo prekoračilo predpisano najvišjo hitrost.

Kot zanimivost povejmo, da je podiranje hitrostnega rekorda v vožnji s kolesom (na človeški pogon) trajalo štiri minute, pri čemer sta hitrostna rekorderja, hitrost 100 km/h dosegla že po dveh kilometrih. Osupljiv dosežek in dokaz česa vsega je zmožno človeško telo, če ima pri tem na voljo veliko tehničnega znanja in ideje.

Tudi po mestu najhitreje s kolesom

Več študij po celem svetu je skušalo ugotoviti kako kar najučinkoviteje potovati po središčih mest, ki so močno obremenjena s prometom. Je to avtobus, vlak, taksi, ali morda kaj drugega. Ugotovili so da se v urbanih središčih znajdemo najhitreje s kolesom. Niti ne ravno presenetljiva ugotovitev za tiste, ki v mestu živimo in pri transportu uporabljamo tudi kolo.

A kakšno kolo uporabiti, da bi lahko rekli, da potujemo najhitreje s kolesom? Navadno se v mestih prevažamo z mestnimi kolesi, ki so morda nekoliko težja, okornejša in počasnejša. A kljub temu gre za izjemno udobno vožnjo pri kateri ne pogrešamo ničesar razen strehe nad glavo v primeru dežja.

Sicer pa se najhitreje potuje s kolesom, ki je mešanec med gorskim in mestnim kolesom. V resnici gre za nekoliko lažji okvir kolesa in tanjše gume. Dirkalno kolo navadno ni najbolj zanesljivo na tlakovcih in pri pogostem preskakovanju lukenj, robov pločnikov in drugih zelo pogostih ovir.

Najhitreje s kolesom celo 296 km/h!

Že res, da smo na začetku tega članka povedali, da za vožnjo, ki šteje v rubriko najhitreje s kolesom, smatramo rekord oblikovalcev Camerona Robertsona in Toda Reicherta, ki sta uspela s posebno oblikovanim kalupom okoli kolesa doseči zavidljivih 139, 45 km/h. A dodajmo, da v resnici obstaja zabeležena še precej višja hitrost, ko merimo kdo se je peljal najhitreje s kolesom.

Gre za pogumno Denise Mueller-Korenek, ki je svoje življenje posvetila prav hitri vožnji s kolesom. Omenjena dama je namreč na kolesu dosegla noro vrtoglavih 296 km/h, a je potrebno dodati sledeče. Te hitrosti ni dosegla na način, da bi sama zavrtela pedala, pač pa jo je na pot potegnilo vozilo.

Izza tega se je v nekem trenutku umaknila in tako prišla iz zavetrja, kar ji je posledično omogočilo, da se je lahko varno ustavila. A ne glede na vse, na kakšen pogon se je peljala, je pri tej izjemni hitrosti sedela na kolesu.

Tagovi: