Slab zadah

Slab zadah

Vas muči slab zadah?

Ena izmed klasičnih težav s katero se sooča večina ljudi je slab zadah. Navadno nam ni prijetno niti samim sebi, kaj šele v družbi, ko si ne upamo odpreti niti ust. Slab zadah je lahko posledica slabe higiene ust, pa tudi zaužite hrane, ali pa težav z zdravjem. Prav zato ga ne gre jemati z levo roko.

V primeru, da se zavedate pretiranega uživanja česna, ali pa ste pravkar zaužili dobro hrano z žara in precej čebule, je stvar dokaj jasna. Kljub temu pa si lahko tudi v tem primeru pomagamo. Seveda je na prvem mestu umivanje zob in uporaba ustne vodice. A kaj, kadar niti to ni dovolj?

Čas je za nekaj trikov in nasvetov, ki vam bodo v veliko pomoč pri preganjanju slabega okusa in vonja iz ust. Na srečo boste vse potrebno našli kar na domačem vrtu ali v kuhinji. Preverite kako odpraviti težavo in se brez skrbi podružiti s prijatelji.

Nad slab zadah z naravo

Za začetek povejmo še nekaj o vzrokih za slab zadah. Omenili smo prehrano, a dotaknimo se še morebitnih bolezni. Neprijeten vonj iz ust je lahko tudi posledica diabetesa, zato je ob vtrajnem slabem zadahu dobro obiskati svojega zdravnika. Prav tako je mogoče, da slab zadah izvira iz težav z jetri ali katerim drugim notranjim organom.

A nikar ne skačite v zrak. Navadno je za zadah kriva prehrana, neustrezno umiti zobje in ustna votlina, ali pa karies in zobna gniloba. Zadeva je precej enostavna in sicer, se po zaužiti hrani okoli zob nabirajo obloge, ki se precej hitro spremenijo v trdovraten zobni kamen katerega pa ne moremo več odstraniti zgolj s ščetko.

Prav zobni kamen pa je odlično skrivališče za bakterije vseh vrst, ki tam zadaj predelujejo ostanke hrane in pri tem izločajo neprijetne pline in kemikalije, ki povzročajo neprijeten zadah. Da bi ga pregnali, lahko uporabite stebelce petršilja in ga poglodate. Na ta način se boste zanesljivo znebili slabega vonja po zaužiti hrani.

Kako nad slab zadah?

V nadaljevanju vam opišemo nekaj preverjenih receptov za spopad s slabim zadahom. Eden izmed enostavnejših je zagotovo pitje vode. Zakaj prav voda? Kot smo omenili, so za slab zadah navadno krive bakterije v naših ustih. Prav te pa najlažje odplaknemo s pitjem vode. Ne povsem seveda, vsekakor pa dovolj, da se ne morejo namnožiti v številu, ki bi nam povzročalo težave.

Uporabljajte nitko za čiščenje medzobnega prostora in strgalo za jezik. Z zobno ščetko v vse kotičke pač ne moremo, zato je nitka ključnega pomena za čiste medzobne prostore. Ogromno bakterij se zadržuje na našem jeziku. Slab zadah velikokrat izvira prav od tam. S strgalom za jezik boste poskrbeli, da bo vaš jezik lepe rožnate barve in čist.

Kar se hrane tiče, uživajte veliko sadja in zelenjave, kadar ste lačni pa pojejte košček kruha. Zakaj? Ker je poln ogljikovih hidratov, ki bodo poskrbeli za manj neprijetnega vonja iz ust. Če uživate česen, ga prav tako zavijte v sredico kruha.

Tagovi:

Kaj so peptidi

Kaj so peptidi

Če se sprašujete kaj so peptidi, potem ste nekaj o njih zagotovo zasledili v medijih, ali pa denimo na deklaracijah izdelkov na trgovskih policah. Peptidi so molekule in v resnici beljakovine. Zanje p