So brezžična omrežja varna

So brezžična omrežja varna

Ali so brezžična omrežja varna?

O tem, ali so brezžična omrežja varna lahko debatiramo, a dejstvo je da je za varnost potrebno nujno poskrbeti. S pomanjkljivo varnostjo teh omrežij prihaja do velikih nevarnosti tako doma kot denimo v podjetjih. Sama brezžična omrežja sicer niso pretirano varna saj se lahko nanje priključi vsak, ki poseduje za to usposobljeno napravo.

Dovolj je že pametni mobilni telefon ali tablični računalnik z omogočenim WiFi modulom. Ko se sprašujemo ali so brezžična omrežja varna, se moramo najprej vprašati ali smo storili dovolj za to, da bi bila. Tako je. Prav na nas je, da vzpostavimo pravo mero zaščite, sicer smo še prehitro lahko tarča spletnih kriminalcev.

Poznamo tudi več vrst in stopenj zaščite brezžičnega omrežja. Vsekakor pa je pametno poskrbeti vsaj za tisto osnovno pri kateri se nihče izven naše družine ali podjetja ne more priključiti brez pravega gesla. Navadno boste navodila za to kako to urediti našli v dokumentih naprave za brezžični internet.

So brezžična omrežja varna če so zastonj?

Morda nekoliko nenavadno vprašanje a poglejmo na katera omrežja ciljamo. Ko se vprašamo ali so brezžična omrežja varna, če so na voljo vsem, potem mislimo na tista v mestih, ali drugih javnih zaprtih prostorih. Denimo na občini ali pa v zdravstvenem domu. Ta omrežja so seveda varna kolikor so zanje poskrbeli tisti, ki z njimi upravljajo.

Ali so brezžična omrežja varna že veliko pove dejstvo ali do njih dostopamo brez gesla ali pa je za dostop potrebno prositi za ustrezen varnostni ključ, ki nam nato omogoči uporabo omenjenega omrežja. Morda se hudujemo kadar to geslo iščemo, a zavedati se je potrebno, da bo prav to omogočilo, da bomo ostali varni.

Torej, ko boste naslednjič na kakšnem javnem kraju in iskali brezžično povezavo, vedno iščite takšno za katero je potrebno vnesti geslo. Nikoli ne uporabljajte odprtih brezžičnih povezav! O tem zakaj ne in kaj se lahko pripeti pa vam več zaupamo v nadaljevanju tega članka.

Zakaj so brezžična omrežja varna samo z geslom?

Če se sprašujete zakaj so brezžična omrežja varna samo z geslom, povejmo, da se vam pri odprtih pripetijo različne neprijetne reči. Za začetek vam lahko nepridipravi ukradejo gesla do spletne pošte, socialnih omrežji, prenesejo zasebne fotografije in druge dokumente, ki jih hranite na telefonu.

Mnogi na svojih pametnih mobilnih napravah hranijo celo pin kode za bančne kartice in tudi dostop do spletne banke. Na telefonu je naložen tudi digitalni certifikat in samo predstavljate si lahko kako zelo bodo nepridipravi veseli vašega priklopa na nezaščiteno omrežje. O tem ali so brezžična omrežja varna morate presoditi sami.

Prav zato je še kako pomembno, da poznate vsaj osnove varnosti in se hkrati zavedate tudi nevarnosti. Samo tako boste lahko zaščitili svoje osebne podatke in tudi denar, če imate na brezžični napravi naloženo banko in shranjeno geslo zanjo. Verjetno bo bolje uporabiti nekaj podatkov preko naročnine vašega paketa, kot pa tvegati, da se vam pripeti nekaj slabega.

Tagovi: