Vse o Eurosongu

Vse o Eurosongu

Vse o Eurosongu za ljubitelje glasbe

Ste ljubitelj te glasbene prireditve in ste si želeli izvedeti več o njej? Ste na pravem mestu, saj bomo tokrat povedali vse o Eurosongu. Za začetek povejmo, da se je glasbeno tekmovanje, na katerem nastopajo evropske države pričelo leta 1956. In kot zanimivost dodajmo, da je odpadlo zgolj enkrat in sicer leta 2020 zaradi vsem znane pandemije.

Ker želimo povedati vse o Eurosongu, moramo omeniti kar nekaj različnih zanimivosti. To izjemno prireditev si lahko ogledamo tudi v Sloveniji, smo pa Slovenci tudi redni nastopajoči. Sicer kakšnih vidnejših uspehov nimamo, razen iz časov skupne države, ko je zanjo nastopala in zmagala skupina Riva s pesmijo Rock me.

To se je zgodilo leta 1989. Kasneje je seveda sledil razpad države in vsaka država je na tekmovanju nastopala zase. Smo pa Slovenci za Jugoslavijo na Eurosongu nastopili v letih; 1961, 1962, 1966, 1967, 1970 in 1975. Najboljša slovenska uvrstitev je 7. mesto (Darja Švajger 1995 in Nuša Derenda 2001).

Kaj vse o Eurosongu vemo?

Ko se vprašamo o tem kaj vse o Eurosongu vemo in kaj je tisto najbolj zanimivo dodajmo, da je verjetno najbolj znana skupina, ki je na tem tekmovanju kadarkoli nastopila, verjetno prav švedska Abba. Tekmovanje v zadnjem času poteka na naslednji način. Posamezne države opravijo nacionalne izbore, kjer ljudstvo odloči koga bodo poslali na tekmovanje.

V resnici gre za mešanico točkovanja strokovne žirije in ljudstva. Potem se posamezne države, ki smejo nastopati samo z eno skladbo v kateremkoli jeziku, pomerijo v predizboru. Dve skupini polfinalistov se borita za nastop v velikem finalu, ki je tisto vse o Eurosongu kar nas zanima.

Blišč in raznolikost nastopajočih dobesedno navdušita. Težko bi rekli, da za zmago v finalu obstaja kakšen poseben recept, saj se zdi, da je vsako leto zmagovalec popolnoma drugačen. Od težkometalnih skladb, pa vse do balad. Dejstvo pa je, da zmaguje predvsem inovativnost, kreativnost in sama energija, ki jo nastopajoči vložijo v nastop.

Povedali smo skoraj vse o Eurosongu

Seveda je težko zajeti vse o Eurosongu, a menimo, da smo opravili kar dober posel s tistimi najbolj zanimivimi temami. Seveda pa posladek šele prihaja. Za Švico je leta 1988 na tem tekmovanju zmagala slavna Celine Dion. Skupino Abba iz Švedske smo že omenili, nismo pa povedali, da je bila zmagovalka tega tekmovanja v letu 1974.

Morda bi bilo pod “vse o Eurosongu” vredno omeniti tudi kakšen rekord. Rekorder po osvojenih točkah je Norvežan Alexander Rybak, ki je za Norveško zmagal leta 2009. Jasno je, da so zmagovalne pesmi nato za nekaj časa prevzele vrhove glasbenih lestvic, a le malo jih je ponarodelih do te mere, da jih obožujemo še danes.

Pa poglejmo še na lestvico zmagovalcev. Največkrat je to tekmovanje osvojila Irska in sicer kar 7 krat. 6 krat so zmagali Švedi, po 5 krat pa Anglija, Luksemburg, Nizozemska in Francija. 4 krat pa se je na najvišjo stopničko povzpel Izrael.

Tagovi:

Raziskovanje obale: najlepše plaže Hrvaške

Raziskovanje obale: najlepše plaže Hrvaške

Hrvaška obala je polna osupljivih plaž, ki čarobno prepletajo kristalno čisto morje in slikovite peščene ter prodnate obale. Med raziskovanjem obale Hrvaške boste naleteli na številne skrite dragulje