Zdrava prehrana za več energije

Zdrava prehrana za več energije

Zdrava prehrana za več energije

Da je od načina prehranjevanja odvisno kako zdravi bomo vemo vsi. O tem nas učijo v šoli, starši, mediji in konec koncev družba. Da je zdrava prehrana nekaj čemur moramo posvetiti veliko pozornosti je jasno, a zakaj potem tolikokrat sežemo po manj zdravi in denimo hitri hrani? Jemo burgerje, ocvrt krompirček in manjkrat svežo zelenjavo, solate in manj mastne jedi. Okusi so takšni, da zasvojijo naše možgane, a jih lahko tudi pretentamo.

Hrano si kuhajmo sami, saj bomo le tako vedeli kaj je v njej in videli kakšno moč ima zdrava prehrana. Imeli bomo več energije, možgani bodo bolje delovali, lažje se bomo spopadli s stresom, boljše spali in bili na sploh bolj zdravi. In nikjer ne piše, da se tu in tam ne smemo pregrešiti. Le večinoma naj bo na našem krožniku zdrava hrana, ki je sestavljena iz sezonske zelenjave, sadja, manj mastnega mesa in hranil, ki jih naše telo nujno potrebuje.

Kaj sploh je zdrava prehrana?

Naše telo potrebuje za svoje delovanje in vse procese, ki se v njem dogajajo določena hranila. Ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine morajo zagotoviti svoje deleže, da lahko funkcioniramo. Prav tako ne gre pozabiti na vitamine, minerale in seveda vodo. Morda se komu zdrava prehrana sliši dolgočasno in preveč zeleno, a dejstvo je, da se lahko na zdrav način prehranjujemo tudi zelo okusno. Namesto, da bi pusto hrano pretirano solili ji raje dodajmo nekaj začimb in pestrih barv.

Na ta način bo zdrava prehrana videti precej bolj mamljivo. Pa še nekaj. Ko boste enkrat osvojili način zdravega prehranjevanja boste dobili odpor do nezdrave hrane, sladkorja in soli. Čeprav telo potrebuje tudi sol, a vendarle v omejenih količinah. V nasprotnem primeru tvegamo nastanek povišanega krvnega tlaka in razvoj srčno žilnih bolezni, ki lahko vodijo tudi v prezgodnjo smrt. Prav od načina prehranjevanja je najbolj odvisno kako zdravo in dolgo bomo hodili po tem svetu.

Naj bo zdrava prehrana zabavna

Če bo zdrava prehrana postala del vas in boste v njej uživali jo boste lahko prenesli tudi na svojo družino. Ker svojim otrokom želite le najboljše bo ključnega pomena to, da vas vidijo uživati v hrani, saj bodo potem uživali tudi sami. In daleč od tega, da je zdrava prehrana draga tako zelo, da so potrebni hitri krediti. Malo za šalo, a tudi zares. Nekateri se branijo zdravega prehranjevanja z izgovorom, da jih to preveč stane in raje kupijo že vnaprej pripravljeno hrano.

Ravno ta je najslabša in velikokrat polna nezdravih snovi kot so umetna barvila in drugi dodatki za ohranjanje svežine ter okusa. Prav tako takšna hrana vsebuje veliko preveč soli in sladkorja. In sladkor je še en od ključnih točk zdravega načina prehranjevanja. Ko le tega izločimo iz prehrane se počutimo mnogo bolje, naše telo, pa ima veliko več energije. Ali ni sladkor energija? Je, ampak žal zgolj trenutna. Kmalu nato smo z energijo še nižje in potrebujemo še več.

Tagovi: