DNK manipulacije

DNK manipulacije

Kaj so to DNK manipulacije?

DNK manipulacije so znane že nekaj časa in se tičejo skrajnih posegov v tako imenovani program človeka. Program, ki določa kakšne barve bodo naše oči, pa lasje, kako visoki bomo, ali bomo imeli kakšne podedovane bolezni in še marsikaj drugega. A DNK manipulacije niso zgolj to. V nadaljevanju vam povemo še veliko tem.

Gre namreč za del znanosti, ki se ukvarja s posebno vijačnico v človeškem telesu, ki predstavlja vse kar smo in kar še bomo. Potem ko so razvozlali človeški genom, so ugotovili tudi, da je določene reči moč spreminjati. Se sliši nevarno? Saj tudi je. Nenadoma bi lahko ljudi spreminjali v vojščake z neskončno močjo in velikimi mišicami, jih naredili posebej ubogljive in podobno.

To pa še ni vse. Čeprav je sprva slišati kot znanstvena fantastika in nato kot grozljivka, pa prinaša tudi pozitivne posledice za človeštvo. Nenadoma imamo v roki orodje s katerim se lahko izognemo prej neizbežnim boleznim.

DNK manipulacije niso vedno slabonamerne

Res je. DNK manipulacije lahko služijo tudi kot izogibanje boleznim in preranim smrtim. Znanstveniki so DNK manipulacije že izvajali na živalih in tako denimo nekoč ustvarili skoraj pravega dinozavra iz piščanca. Seveda so se ukvarjali daljnim sorodnikom te prastare živali in piščančku odvzeli določene gene, nekatere vklopili da je na koncu iz jajca pokukal pravi mali dinozaver.

A to vendarle ni isto. Seveda so tovrstni posegi na ljudeh prepovedani, nihče pa ne more zatrditi, da se ne dogajajo. Kar pa se zdravljenja tiče, pa moramo omeniti metodo CRISPR. CRISPR ali (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) je metoda pri kateri znanstveniki določen del zapisa DNK odrežejo in zlepijo skupaj.

Vas spominja na Copy/Paste na računalniku? Podobno je, a seveda mnogo bolj zapleteno. Cilj znanstvenikov na tem področju je, da bi lahko gene popravljali že pri zarodkih in na takšen način omogočili dve stvari. Preprečevali dedne bolezni, staršem omogočili da si ustvarijo otroka po lastnih željah (vključno z izbiro nadarjenosti za glasbo denimo).

DNK manipulacije in mutacije

Teoretiki zarote že dolgo verjamejo, da se na zemlji dogaja prav posebna vrsta DNK manipulacije. Že res, da se skozi zgodovino človeštva to odvija tako ali tako kar po naravni poti, a njihove trditve so precej bolj bizarne. Trdijo namreč, da s človeškimi geni manipulirajo nezemeljska bitja.

Ta naj bi naš planet obiskala že pred davnimi časi in se pričela igrati z živimi bitji na njem. Jih klonirati, izvajati DNK manipulacije, jih prilagajati svojim potrebam in podobno. Teoretiki zarot trdijo celo, da vlade in svetovni voditelji to vedo ter skrbno skrivajo pred ostalimi prebivalci tega sveta.

Se vam zdi za lase privlečeno. Hja, lahko je, ali pa tudi ne. Odvisno kako zelo odprti ste za tovrstne domneve. Mi bomo ostali pri uradni znanosti in verjeli našim znanstvenikom, ki pravijo, da se s tem področjem ne bodo poigravali, ampak skušali najti zgolj pot do izboljšanja kvalitete življenja in podaljšanje življenjske dobe. Ni slabo ne?

Tagovi:

Kaj je spletna znanost

Kaj je spletna znanost

Ko se vprašamo kaj je spletna znanost, moramo odgovor razčleniti vsaj na dva dela. Prvi je tisti uraden, saj seveda lahko spletno znanost tudi študiramo. Torej gre za del izobraževanja pri katerem se

Družboslovne znanosti

Družboslovne znanosti

Družboslovne znanosti ali vede so zelo pomembne za našo kulturo in izobraževanje. In kaj so družboslovne znanosti? Delimo jo na dvanajst različnih področij, od katerih je prav vsaka enako pomembna za