Kaj je spletna znanost

Kaj je spletna znanost

Preverimo kaj je spletna znanost

Ko se vprašamo kaj je spletna znanost, moramo odgovor razčleniti vsaj na dva dela. Prvi je tisti uraden, saj seveda lahko spletno znanost tudi študiramo. Torej gre za del izobraževanja pri katerem se poskrbi, da se študentje spoznajo z vsem kar se tiče spleta. V tem pogledu mislimo tudi na tehnologije, ki so del spleta, kot tudi najrazličnejši programi, orodja in aplikacije.

Tisti drugi del odgovora na vprašanje kaj je spletna znanost, pa se nanaša na spletno znanost kot jo morda dojemamo laiki. In sploh ni rečeno, da je laična skupnost v popolnosti neizobražena na tem področju kajti preden je prišlo do formiranja formalne izobraževalne smeri, so to pot tlakovali prav laiki.

Morda malce zmotno in po krivem nekoga “ozmerjamo” za laika, ko želimo povedati, da nima pojma o nečem. A dejstvo je, da gre za ljudi, ki se ukvarjajo z nekim področjem, morda že dolga leta (na osebni ravni) in o njem vedo več kot kdorkoli drug.

Kaj je spletna znanost in kaj imamo od nje?

Ne gre zgolj za to kaj je spletna znanost v formalnem smislu, pač pa tudi za to kaj nam lahko da. Dejstvo je, da živimo v digitalnem svetu. V dobi interneta, kjer preživimo kar konkreten del svojega dneva pa, če si to priznamo ali pa ne. Spletne strani, socialna omrežja, spletna pošta, igre, filmi, glasba, različna orodja in aplikacije.

Če splet uporabljamo za delo, to še ne pomeni, da nismo v virtualnem svetu. Zmotno je misliti, da je del virtualnega sveta zgolj nekdo, ki na spletu igra igre, ali pa išče partnerja. Tako je, tudi zmenki so se v veliki meri preselili na splet. Pa je to dobro ali slabo? Kaj o tem izvemo ob iskanju odgovora na vprašanje kaj je spletna znanost?

Marsikaj! Omenjena znanost se ukvarja z vsem kar nosi podpis digitalnega. Tudi spletni zmenki niso izjema. Z njihovo pomočjo pa dokazano hitreje pridemo do partnerja kot po običajni “stari” poti.

Zdaj vemo kaj je spletna znanost

Vsaj približno vemo kaj je spletna znanost, a dejstvo je, da je omenjena veja znanosti še precej več kot to kar smo napisali. Vsekakor pa bo v prihodnje postala ena vodilnih znanost, če to morda ni že sedaj. Kot rečeno, od spleta je odvisno praktično vse, zato moramo vzeti v obzir, da brez tega enostavno več ne gre.

Govorimo o uporabi spleta, spletnih orodij, pa konec koncev tudi o varnosti. Spletno okolje je morda nekoliko oddaljeno od naše fizične pojave, a na nas tam prežijo številne nevarnosti. Poglejmo kaj je spletna znanost in kaj nam lahko pove gede varnosti na spletu.

Vsekakor to, da so omenjene nevarnosti vsaj dveh razsežnosti. Prva je tista pri kateri na nas prežijo spletni kriminalci in se želijo polastiti naših osebnih podatkov in bančnih računov. Druga razsežnost tega problema pa je zagotovo osebnostne narave. Splet nas lahko zasvoji do te mere, da v fizičnem svetu nismo zmožni več normalno funkcionirati.

Tagovi:

Družboslovne znanosti

Družboslovne znanosti

Družboslovne znanosti ali vede so zelo pomembne za našo kulturo in izobraževanje. In kaj so družboslovne znanosti? Delimo jo na dvanajst različnih področij, od katerih je prav vsaka enako pomembna za

Kaj je uporabna znanost

Kaj je uporabna znanost

Vsi vemo vsaj približno kaj je znanost, ampak kaj je uporabna znanost? Kot vemo se znanost deli na več vej različnih znanosti v katerih znanstveniki posvečajo svoja življenja za raziskovanje in iskanj