Je vedeževanje znanost

Je vedeževanje znanost

Ali je vedeževanje znanost?

Tokrat se bomo poigrali s prav posebno temo in sicer z vedeževanjem ali napovedovanjem prihodnosti. Mnogi bodo rekli, da gre za šarlatanstvo in molzenje denarja s strani naivnih, a bodimo dovolj odprti za vse kar obstaja in se vprašajmo ali je vedeževanje znanost. Podali vam bomo nekaj informacij, ki vam bodo dale misliti.

Vedeževanje obstaja že od pamtiveka. Več tisoč let nazaj so že ljudje strmeli v nebo, opazovali sonce, zvezde, luno in spremljali kaj se dogaja okoli njih na zemlji. Ker so bili precej bolj povezani z naravo kot mi danes, so hitro opazili določene vzorce, ki so jim pomagali napovedati prihodnost. Ampak ali je vedeževanje znanost, ali pa govorimo zgolj o napovedovanju letnih časov in vremena?

Sčasoma se je opazovanje nebesnih teles in pojavov tako močno razširilo in napredovalo, da je napredovalo tudi vedeževanje. Le nekaj stoletij nazaj tako v zgodovinskih zapisih najdemo imena kot je Nostradamus, ki je vedeževal celo kraljem in kraljicam.

Je vedeževanje znanost če obstaja šola za to?

Dandanes poznamo kar nekaj tečajev in šol, ki govorijo o tem kaj je vedeževanje, še več pa je takšnih, ki se ukvarjajo z astrologijo. Tule moramo nekoliko ločiti eno od drugega. Ali je vedeževanje znanost? Vedeževanje je namreč branje iz kart, uporabljanje medijev, ki lahko prenašajo besede iz sveta mrtvih in podobno.

Astrologija na drugi strani pa je veda o nebesnih telesih in njihovih položajih glede na nek določen čas, denimo rojstvo. Ker lahko praktično za vsak dogodek določimo rojstni dan, tako lahko tudi napovedujemo prihodnost. Tudi naša država ima namreč rojstni dan, pa vaš pes ali mačka.

Ali je vedeževanje znanost ali ne si mora odgovoriti vsak pri sebi. Znanost sama po sebi ni zgolj tista, ki prihaja iz šol in fakultet. Znanstveniki so ljudje, ki svoje življenje posvetijo nekemu področju, da bi tam odkrili vse kar še ni bilo odkritega in znanje predali človeštvu. Seveda ni uradna znanos, a znanst vendarle.

Kaj pa vi menite je vedeževanje znanost ali ne?

To ali je vedeževanje znanost ali ne, je povsem odprta debata. Lahko rečemo, da smo že slišali za velike vedeževalce, ki so s svojimi natančnimi napovedmi šokirali javnost. Seveda pa žal obstajajo tudi takšni, ki so vse skupaj zgolj izkoristili za svojo dobrobit. Takšnim rečemo šarlatani in povzročajo veliko škodo tistim, ki se resnično trudijo.

Vedeževanje lahko poteka na več načinov. Pri nekaterih vedeževalcih vam bodo brali iz dlani, pri drugih iz kavne usedline, spet tretji vam bodo svoje napovedi povedali kar preko telefona. Pa sploh ni nujno da ne resnične. Pravi vedeževalci čutijo več kot mi. Vprašanje ali je vedeževanje znanost bomo prepustili vsakemu med vami pa naj presodi.

Mislimo pa, da si tudi vedeževanje zasluži priložnost saj je nenazadnje med nami že tisočletja in, ko nekaj obstaja tako dolgo, zagotovo ni kar tako. Zanimiva tema, ki nikoli ne bo prepričala vseh, kljub temu pa dovolj ljudi, da je nikoli ne bomo pozabili.

Tagovi:

Kaj je spletna znanost

Kaj je spletna znanost

Ko se vprašamo kaj je spletna znanost, moramo odgovor razčleniti vsaj na dva dela. Prvi je tisti uraden, saj seveda lahko spletno znanost tudi študiramo. Torej gre za del izobraževanja pri katerem se

Družboslovne znanosti

Družboslovne znanosti

Družboslovne znanosti ali vede so zelo pomembne za našo kulturo in izobraževanje. In kaj so družboslovne znanosti? Delimo jo na dvanajst različnih področij, od katerih je prav vsaka enako pomembna za