Kaj je uporabna znanost

Kaj je uporabna znanost

Se sprašujete kaj je uporabna znanost?

Vsi vemo vsaj približno kaj je znanost, ampak kaj je uporabna znanost? Kot vemo se znanost deli na več vej različnih znanosti v katerih znanstveniki posvečajo svoja življenja za raziskovanje in iskanje odgovorov na vprašanja, ki bodo veliko pomenili za celotno človeštvo. Že beseda “uporabna” nam pove kaj je uporabna znanost.

Gre namreč za znanost, ki je uporabna tudi v praksi. Seveda so tudi teoretiki pomemben delček celotnega mozaika, a vendarle nam ta hip zgolj tisto kar je uporabno, pomaga izboljšati naš svet in naša življenja. In to že ta hip. A ne gre zgolj za eno vejo znanosti, pač pa je teh več.

Nekatere nam pomagajo pri kmetovanju, druge v industriji, spet tretje na področju zdravstva in drugje. Vlade po svetu znanosti namenjajo precej sredstev, vse s ciljem, da bi karseda hitro napredovali in omogočili lažje in bolj kvalitetno življenje. Spodaj bomo opisali nekaj primerov uporabne znanosti za vašo boljšo predstavo.

Kaj je uporabna znanost in kje se uporablja?

Ko se vprašamo kaj je uporabna znanost, je potrebno vsekakor pogledati proti biologiji. Zakaj ravno tja? Biologija raziskuje vse kar je živega na tem svetu, živalstvo in rastlinstvo, predvsem pa v najmanjše podrobnosti secira človeka. To je zelo pomembno, ko se navežemo na zdravje in učenje o delovanju naših zapletenih teles.

Za človeško telo (še posebej za možgane) danes velja, da jih poznamo ravno toliko kot najgloblje globine naših oceanov. Morda ta primerjava ravno ne drži, saj dejansko vemo več o Luni kot o morskem dnu in živalih, ki tam prebivajo, a jasno je, da nas naše telo še vedno preseneča in navdušuje. Kaj je uporabna znanost in kje se torej uporablja?

Lahko bi rekli, da marsikje. Pa omenimo prehrano. Kaj lahko jemo in kaj ne, kakšna hranila potrebujemo za optimalno delovanje in koliko. Vse to se tiče znanosti, ki nam ves čas dostavlja izjemno zanimive rezultate. Presenetljive a hkrati navdušujoče saj tako lahko bolje poskrbimo zase in okolje.

Zdaj vemo kaj je uporabna znanost

Morda sedaj vsaj približno vemo kaj je uporabna znanost, a to vsekakor še ni vse. Če smo prej omenili biologijo in nato prehrano, povejmo še, da sem sodijo agrarne znanosti in tudi medicina. Zgolj skupek vseh pomembnih vej lahko tvori celoto, ki daje najboljše rezultate. Vsekakor pa, ko se vprašamo kaj je uporabna znanost, ne smemo pozabiti na tehniške znanosti.

Gre za vejo, ki se ukvarja z metalurgijo, rudarstvom, strojništvom, gradbeništvom in denimo z računalništvom. Slednje je danes gonilna sila vseh procesov tega sveta. Od komunikacije do vodenja strojev, letal in poletov v vesolje. Brez tega enostavno ne bi šlo.

Morda se samo še za hip vrnimo na biologijo in povejmo, da se biologija kot sama ukvarja še z nekaj podvrstami te znanosti. Biogeografija, biofizika in biokemija. Verjetno se vam počasi svita kako zapletena je lahko uporabna znanost in zakaj je pomembno, da obstaja. K sreči pa ne primanjkuje vedoželjnih, mladih znanstvenikov, ki bi vsa ta področja pokrili.

Tagovi:

Kaj je spletna znanost

Kaj je spletna znanost

Ko se vprašamo kaj je spletna znanost, moramo odgovor razčleniti vsaj na dva dela. Prvi je tisti uraden, saj seveda lahko spletno znanost tudi študiramo. Torej gre za del izobraževanja pri katerem se

Družboslovne znanosti

Družboslovne znanosti

Družboslovne znanosti ali vede so zelo pomembne za našo kulturo in izobraževanje. In kaj so družboslovne znanosti? Delimo jo na dvanajst različnih področij, od katerih je prav vsaka enako pomembna za