Kaj je turno smučanje

Kaj je turno smučanje

Ljubitelje zimskih radosti zanima tudi kaj je turno smučanje

Če ste navdušeni nad zimskim obdobjem in vas najbolj razveseli prizor, ko pričnejo z neba padati snežinke, potem ste verjetno tudi smučarski navdušenec. A nekateri smučarji čutijo, da si želijo nečesa več. Nekaj malo bolj drznega in naravnega. Sprašujejo se o tem kaj je turno smučanje.

Govorimo o vrsti rekreacije na snegu, ki se odvija izven urejenih prog in vsekakor ni za vsakega. Turni smučar mora biti oseba, ki se spozna na turno smuko in gore, ter nevarnosti, ki tam nanj prežijo. Prav tako pa potrebuje tudi posebne smuči, kot tudi varnostno opremo. Kaj je turno smučanje in kako se ga lotiti?

Pri turnem smučanju gre za smučanju po celem snegu. O tem govorimo kadar se smučar zapodi v globok in mehak sneg. To pomeni, da mora poznati posebno tehniko smučanja, ki mu drsenje po takšni podlagi sploh omogoča, sicer se lahko hitro znajde do pasu v globokem snegu. To pa že ni več tako zabavno kajne?

Kaj je turno smučanje in kakšno opremo potrebujemo?

Nekaj smo o turnem smučanju že povedali, pa se dotaknimo še opreme. Kaj je turno smučanje in kakšno opremo potrebujemo boste najlažje izvedeli, če si boste ogledali kakšno oddajo ali video na to temo. Povejmo pa, da boste vsekakor potrebovali posebne, turne smuči. Te se od alpskih razlikujejo po svoji širini, saj prav ta omogoča večjo plovnost v rahlem snegu oziroma pršiču.

Da bi vam približali znanje o tem kaj je turno smučanje, povejmo da se boste morali na izhodišče, oziroma start odpraviti peš. Tam zgoraj ne bo nobenih vlečnic ali sedežnic. Čaka vas strm vzpon na vrh pri katerem boste morali s seboj nositi tudi vso opremo.

Da bi lahko s smučmi gazili v strm klanec, boste potrebovali tako imenovane kože. Te se natakne na smuči in omogočajo oprijem, kot tudi ravno dovolj drsenja tam kjer je to potrebno. Potrebovali boste tudi posebne palice, vezi in smučarske čevlje. Ti bodo pripeti spredaj medtem, ko se bo petni del prosto gibal.

Kaj je turno smučanje in kako biti pri njem varen?

Zdaj vemo kaj je turno smučanje. Torej smuka po neurejenih smučiščih kamor se moramo odpraviti sami. Gre za visoke gore in velike količine novo zapadlega snega, ki se lahko vsak hip utrga in splazi po pobočju. Temu rečemo snežni plaz in vsi vemo da je lahko smrtno nevaren. Prav zato se je potrebno o tem dobro poučiti in imeti pri sebi seveda potrebno zaščitno opremo.

Plazovni nahrbtnik, lavinska oprema, čelada in vse ostalo kar sodi pod zaščito v gorah. Ne pozabite na dovolj oblačil. Ko boste prišli do vrha boste verjetno precej prepoteni in boste potrebovali suha oblačila. Tudi vreme se tam zgoraj hitro spreminja zato boste lahko en hip v soncu, drugega pa na hudem vetru in mrazu. Kaj je turno smučanje in kako se ga lotiti?

Predlagamo vam da se udeležite kakšnega izmed seminarjev, ki jih navadno vodijo izkušeni gorniki in reševalci v gorah. Tudi izkušeni turni smučarji seveda. Tako boste prejeli vsa potrebna znanja preden se boste še sami odpravili uživat lepote narave.

Tagovi:

Otrok športnik

Otrok športnik

Malo za šalo malo za res, a otroci so dejansko športniki od trenutka, ko shodijo. Tega se zavedajo tudi starši, ki morajo nenadoma obvladati nekaj več hitrosti in koordinacije, da jim sploh lahko sled

Rekordi v športu

Rekordi v športu

Šport ne bi bil tako zanimiv, če v njem ne bi obstajalo rivalstvo med tekmeci, ali premagovanje samega sebe. To pomeni, da se ves čas trudiš biti boljši od sebe, ali od nekoga drgega. Prav zato so rek