Rekordi v športu

Rekordi v športu

Zakaj so rekordi v športu tako cenjeni?

Šport ne bi bil tako zanimiv, če v njem ne bi obstajalo rivalstvo med tekmeci, ali premagovanje samega sebe. To pomeni, da se ves čas trudiš biti boljši od sebe, ali od nekoga drgega. Prav zato so rekordi v športu tako zelo zanimivi in potrebni. Prav ti so namreč razlog, da se športniki trudijo še bolj.

Le kdo si ne želi postaviti svetovnega rekorda v teku, skoku v daljavo, ali pa denimo najhitreje zabiti gol, doseči koš in podobno. Prav rekordi v športu pričajo o tem kako zelo se športniki trudijo, trdo trenirajo in kako zelo si želijo biti boljši.

Pa ne le to. Z vedno novimi rekordi dokazujejo da se človek kot vrsta še vedno razvija. Še vedno zmore več in več. Biti hitrejši, skočiti dlje. In prav to je tisto kar nas tako zelo privlači. Ljudje smo radovedna bitja, ki rada odkrivajo kje so meje mogočega. Zaenkrat kaže, da jih še nismo odkrili.

Zakaj so rekordi v športu dobrodošli?

Ko se vprašamo zakaj so rekordi v športu tako zelo dobrodošli, smo nekaj odgovorov na to vprašanje ponudili že nekoliko višje. Kljub temu pa nista samo radovenost in tekmovalnost tista ključna faktorja, ki vplivata nanje. Rekordi v športu služijo tudi nekaterim drugim področjem in namenom.

Proizvajalci športne opreme prav tako stremijo k izboljšavam in uporabi novih tehnologij in materialov. Prav rekordi pa jim nudijo pomemben vpogled v to v katero smer morajo kreniti in delati, da bi dosegli želene rezultate. Ni vse zgolj odvisno od atleta, marsikaj prinese tudi njegova oprema.

Lažji tekaški copati, pa nogometni čevlji za lažjo vodljivost žoge in stabilnost, lahka profesionalna kolesa in še bi lahko naštevali. Gre za športno opremo, ki je potrebna pri tem, da človek premika meje mogočega. Kljub temu pa mora to opremo uporbljati nekdo, ki je izjemen atlet in kljub vsemu najboljši na svetu. Nekdo drug s takšno opremo pač ne bi dosegel enakega rezultata.

Rekordi v športu so mamljivi tudi za gledalce

Ne zgolj za športnike, ki jih dosegajo in proizvajalce športne opreme, ki jo uporabljajo, rekordi v športu so zelo mamljivi in zanimivi tudi za vse nas ostale, ki šport in športnike spremljamo. Dolgočasna nogometna tekma nam ne pomeni kaj dosti. A tekaška preizkušnja pri kateri se pričakuje nov najboljši rezultat je že nekaj drugega.

Pa tudi nogometna tekma je seveda zanimiva. A prej smo omenili dolgočasno tekmo. Kaj pa tista v kateri sodelujejo zgolj najboljši nogometaši na svetu, ko se dve takšni ekipi udarita v finalu za prvo mesto? Huh, to pa je poslastica kajne. In prav na takšnih športnih prireditvah padajo rekordi v športu.

Čeprav sami morda niste vrhunski športnik, pa se lahko vseeno preizkusite v marsikaterem športu in tekmujete predvsem sami s seboj, kot tudi z drugimi udeleženci. Denimo tenis. Pojdite na partijo tenisa s prijateljem in videli boste kako hitro se bo vama prebudil tekmovalen duh. In ko bo nekdo prvič zmagal dvakrat ali trikrat, bo to njegov osebni rekord.

Tagovi:

Otrok športnik

Otrok športnik

Malo za šalo malo za res, a otroci so dejansko športniki od trenutka, ko shodijo. Tega se zavedajo tudi starši, ki morajo nenadoma obvladati nekaj več hitrosti in koordinacije, da jim sploh lahko sled

Športne poškodbe

Športne poškodbe

Športniki in rekreativci dobro veste kako malo je potrebno, da pride do športne poškodbe. Prav zato smo se tokrat odločili, da poizvemo kako se jim kar najbolj na daleč izogniti. Dejstvo je, da imajo