Odvzem vozniške kaj pa zdaj?

Odvzem vozniške kaj pa zdaj?

Odvzem vozniške kaj pa zdaj?

Ste bili na cesti neprevidni in se vam je zgodil odvzem vozniške? V prvi vrsti je najbolj pomembno, da se nikomur nič ne zgodi, a tu so kazenske točke za različne prekrške in kaj hitro se lahko zgodi tudi odvzem vozniške. Če je do tega prišlo, pa vendarle še ni treba obupati. Slovenska zakonodaja namreč omogoča kar nekaj vzvodov za povrnitev dovoljenja. Seveda bo treba plačati kazen in morda opraviti kakšno delavnico, a na koncu je najbolj pomembno, da obdržite vozniško dovoljenje.

Če ste ga izgubili zaradi prekoračitve maksimalnega števila kazenskih točk (18), bo zelo pomembno ali ste to prekoračitev dosegli naenkrat ali z nabiranjem kazenskih točk po delih. V vsakem primeru lahko na sodišče pošljete predlog za odložitev odvzema vozniškega dovoljenja in v vmesnem času postorite vse kar vam to naloži. Ne glede na to ali je šlo za prekoračitev hitrosti, vožnjo pod vplivom alkohola ali karkoli drugega, imate možnost.

Alkohol in odvzem vozniške

Alkohol in avtomobil ne gresta skupaj. Vožnja pod vplivom alkohola je izjemno nevarna tako za voznika kot vse preostale udeležence v prometu. Če vas ustavi policist in pri preverjanju alkoholiziranosti presežete dovoljeno mejo vam grozi najmanj kazen. Če so številke res visoke, pa tudi odvzem vozniške. Ta se navadno odvzame za 24 ur razen v primeru, ko gre za tako hud prekršek, da vam vozniško odvzamejo trajno in pošljejo predlog za prenehanje veljavnosti na sodišče.

Tudi v tem primeru, pa se lahko odvzem vozniške konča v vašo prid. Treba bo napisati ustrezen predlog, pri čemer bo najbolje, če vam pomaga pravni strokovnjak, nakar vam bo sodišče skoraj zagotovo predlog odobrilo in vrnilo vozniško dovoljenje oziroma prekinilo postopek prenehanja veljavnosti. V tem primeru boste morali opraviti zdravniški izpit in se udeležiti delavnice na temo alkoholizma. Ko boste s tem opravili vam bo preostala preizkusna doba podana s strani sodišča v kateri ne boste smeli narediti nobenega tovrstnega prekrška, sicer boste trajno ostali brez dovoljenja.

Ko odvzem vozniške še posebej boli

Dejstvo je, da je odvzem vozniške velika težava za vsakega voznika, še najhuje pa jo skupijo poklicni šoferji, ki dovoljenje potrebujejo za opravljanje svojega dela. To lahko dejansko pomeni tudi izgubo službe. Povedati velja, da poklicni šofer med opravljanjem svojega dela v sebi ne sme imeti niti kančka alkohola. Nekoliko drugače kot velja za ostale smrtnike. Če za svoje delo potrebujete vozniško dovoljenje bodite pri tem zares pozorni in sedite za volan le trezni.

Da odvzem vozniške boli vedo povedati tudi tisti, ki avto potrebujejo za prevoz otrok in transport do službe, če je ta dokaj daleč in so avtobusne povezave slabe. Boli pa tudi denarnico, saj je potrebno opraviti vozniški izpit povsem od začetka. Pri tem seveda mine tudi kar nekaj časa, zato se je vsekakor bolje držati cestno prometnih predpisov in voziti varno. In ne le zaradi kazni, še bolj pomembna je varnost ljudi v prometu. Tega ne pozabite nikoli.

Tagovi: