Športne poškodbe

Športne poškodbe

Kako preprečiti športne poškodbe?

Športniki in rekreativci dobro veste kako malo je potrebno, da pride do športne poškodbe. Prav zato smo se tokrat odločili, da poizvemo kako se jim kar najbolj na daleč izogniti. Dejstvo je, da imajo aktivni ljudje precej več možnosti za različne poškodbe, katerim pa se je velikokrat moč izogniti.

Športne poškodbe so del vsakega športa in kar precej srečni morate biti, če se z njim resno ukvarjate, pa niste utrpeli še nobene. Če ste s športom pričeli v kakšnem klubu ali s trenerjem, potem zagotovo poznate pomembnost ogrevalnih in razteznih vaj, ki so ključne v boju proti poškodbam.

Kaj pa rekreativci in amaterji? Velikokrat pride do podcenjevanja športa samega in tudi precenjevanja svojih zmožnosti. Prav takrat pa kaj hitro nastopijo poškodbe, ki vas lahko za kar nekaj časa oddaljijo z igrišča, kolesa ali pa tekaških stez. V nadaljevanju vam bomo zato zaupali, kako se poškodbam uspešno izogniti in raje uživati v športu.

Ko športne poškodbe res niso potrebne

Seveda, zgodi se, da se pri določenih obremenitvah poškoduje kakšna mišica, ali pa denimo pride do padca in s tem poškodbe. A klasične športne poškodbe, kot so na primer tiste tekaške, ko pride do poškodb mišic, kolen ali gležnjev, pa so v večini primerov povsem nepotrebne.

Gre namreč za to, da se tekač pred tekom primerno ne ogreje. Pa niti ni potrebno kaj dosti časa ali težkih vaj. Ogrevalne vaje so razni predkloni, počepi in tako dalje. Nato naj sledi nekaj hitre hoje, lahkoten tek in šele nato tisti pravi ritem. Na tak način bodo športne poškodbe za vas preteklost.

Obenem pa ne smete pozabiti niti na konec treninga. Takrat so mišice seveda razgrete in utrujene, kar pa pomeni še eno nevarnost. Pri prehitrem ohlajanju in nenadni obremenitvi (morda samo napačen korak), se lahko pripeti poškodba, ki vas bo oddaljila od tekaških stez za kar nekaj mesecev. In to povsem po nepotrebnem.

Zdravljenje športne poškodbe

A kot radi rečemo “se zgodi” je enako tudi v primeru športne poškodbe. Ta pride hočeš ali nočeš in takrat ni čas za objokovanje pač pa za regeneracijo in delo na področju terapije. Odvisno za kakšne športne poškodbe gre, je potrebno prilagoditi tudi določene dejavnosti. Če imate še vedno to možnost, nadalje skrbite za telesno pripravljenost.

Če vas poškodba zelo moti in skrbi, da je resna, potem se nemudoma odpravite k zdravniku, ki bo opravil potrebne preglede in postavil diagnozo. Ne dajte se zamotiti, da ker pač niste profesionalec, zgolj malo počivajte. Kot navdušen tekač ali kolesar boste prav tako kot profesionalci, želeli čim prej nazaj.

Poskrbite da vas bodo jemali resno in sledite vsem podanim navodilom. V določenih primerih je nujna fizioterapija pri kateri fizioterapevt oskrbi poškodovano (morda natrgano) mišico na način, da se na mestu poškodbe ne tvori brazgotina. Mišica se namreč zabrazgotini in na tistem mestu ni nikoli več tako prožna kot nekoč. Recept za nadaljnje težave.

Tagovi:

Otrok športnik

Otrok športnik

Malo za šalo malo za res, a otroci so dejansko športniki od trenutka, ko shodijo. Tega se zavedajo tudi starši, ki morajo nenadoma obvladati nekaj več hitrosti in koordinacije, da jim sploh lahko sled

Rekordi v športu

Rekordi v športu

Šport ne bi bil tako zanimiv, če v njem ne bi obstajalo rivalstvo med tekmeci, ali premagovanje samega sebe. To pomeni, da se ves čas trudiš biti boljši od sebe, ali od nekoga drgega. Prav zato so rek