Z otrokom v hribe

Z otrokom v hribe

Kdaj z otrokom v hribe?

Ste navdušenec nad izleti v hribe, ponosen svež starš in se sprašujete kdaj z otrokom v hribe? Vsekakor vprašanje na mestu, saj malčkov ne moremo kar tako na pamet voziti tja gor. A kljub temu obstaja kar nekaj načinov, da boste v pohodništvu še naprej uživali kljub temu, da boste imeli s seboj svojega otroka.

Morda se res ni priporočljivo v hribe odpraviti z dojenčkom, a ko je otrok enkrat dovolj velik, da lahko sedi v kengurujčku, ga seveda lahko vzamete s seboj in mu pokažete kje so tisti zares lepi kraji. Seveda pričakujte tudi vse ostale reči, ki jih otrok od vas zahteva tudi doma. A če boste zmogli vse to, greste z lahkoto z otrokom v hribe.

Seveda pa je potrebno pri tem paziti na nekaj zadev, ki lahko precej vplivajo na vašo in otrokovo izkušnjo z izletom v naravo. Zavedati se je potrebno potreb otroka in koliko časa lahko sploh prenese takšno pohajkovanje.

Kako z otrokom v hribe?

Ko bo vaš otrok enkrat v hribe hodil sam boste lahko precej bolj mirno načrtovali svoje podvige z njim. Še vedno pa je potrebno imeti v mislih njegovo starost, potrebe in predvsem telesno pripravljenost. Ko iščemo odgovor na vprašanje kako z otrokom v hribe, moramo imeti v mislih tudi opremo.

Otroka obujte v kvalitetne pohodne čevlje z gumijastim podplatom, ki preprečuje zdrse in se dobro oprime vsake podlage. Prav tako bodo zaščiteni njegovi gležnji kar je pri živahnih otrocih lahko precej hitro težava. In ne le oprema, ko se odpravljate z otrokom v hribe, morate poskrbeti tudi za animacijo.

Kaj to pomeni? To pomeni, da poskrbite da otroku na poti ne bo dolgčas. Že doma si pripravite kakšno zgodbo o kraju kamor odhajate, ali pa na spletu pokukajta na kakšno botanično stran kjer mu boste lahko pokazali različne vrste rastlinja, dreves in tudi kakšno žival, ki jo lahko srečata na vajini poti.

Z otrokom v hribe po užitek in znanje

Tako je! Ko govorimo o tem kako z otrokom v hribe, se ne moremo izogniti lepotam narave, kot tudi ne znanju, ki ga tam lahko pridobimo, oziroma predamo naprej. Spomnite se kako so vas stari straši, ali pa vaši starši učili o spoštovanju narave. Da se rastlinja ne uničuje in se pazi na živalski svet.

Prav tako je pomembno, da se otrok nauči spoštovati tudi druge pohodnike. V gorah se med seboj pozdravljamo in nismo glasni. Vpitje in kričanje namreč ne sodi med prostrano zelenje in v tisto oazo miru, ki nam tako veliko daje. Svet spodaj je precej bolj nor, zato se v mir in osamo umaknemo višje. Z otrokom v hribe pojdite iskat prav to.

Na tak način bo otrok začel spoštovati naravo in se naučil slišati samega sebe, svoje misli in jih na ustrezen način procesirati. Naj bo njegova izkušnja s hribi pozitivna. Ne pozabite na dovolj oblačil, nekaj hrane in vodo. Poučite ga o nevarnostih s katerimi se tam lahko sreča.

Tagovi:

Otrok športnik

Otrok športnik

Malo za šalo malo za res, a otroci so dejansko športniki od trenutka, ko shodijo. Tega se zavedajo tudi starši, ki morajo nenadoma obvladati nekaj več hitrosti in koordinacije, da jim sploh lahko sled

Rekordi v športu

Rekordi v športu

Šport ne bi bil tako zanimiv, če v njem ne bi obstajalo rivalstvo med tekmeci, ali premagovanje samega sebe. To pomeni, da se ves čas trudiš biti boljši od sebe, ali od nekoga drgega. Prav zato so rek